Blessures aan de voorste kruisband behoren tot de meest frequente knieblessures in de sportwereld. In deze blog zal ik je uitleggen wat een kruisband precies is, hoe een blessure kan ontstaan en wat je eraan kunt doen.
De voorste kruisband (VKB) is een ligament dat zich in de knie bevindt. Hij reikt van de achterzijde van het dijbeen naar de voorzijde van het scheenbeen. Samen met de achterste kruisband vormt hij een X, wat de naam kruisband verklaart. De VKB voorkomt dat het scheenbeen naar voren kan schuiven ten opzichte van het dijbeen en biedt daarnaast stabiliteit bij draaibewegingen van de knie. Deze stabiliteit is essentieel bij het draaien en keren in onder andere veldsporten.
Jaarlijks vinden er wereldwijd zo'n twee miljoen VKB blessures plaats. Daarbij is de incidentie bij vrouwen 1.7 keer groter dan bij mannen. Over het algemeen zijn sporten met wenden, keren en springen risicovoller. Er zijn verschillende manieren waarop een kruisband kan afscheuren. Hierbij wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen het contact mechanisme en het non-contact mechanisme. Het contact mechanisme is bijvoorbeeld een voetballer, die tijdens een duel om de bal, een tik tegen het been krijgt van de tegenstander. Deze tik, gecombineerd met heel veel belasting op het been (lichaamsgewicht en vaak veel snelheid) zorgt ervoor dat de knie dit niet meer op kan vangen en zwikt. Ditzelfde kan gebeuren zonder dat iemand contact heeft met een tegenstander. Denk hierbij aan een verkeerde landing na een sprong of als je voet blijft haken terwijl je bovenlichaam beweegt.
Kruisbandblessures vinden naar schatting plaats gedurende de eerste 40 milliseconden na contact met de grond. Dit is zo snel, dat spieren vaak de kans niet eens krijgen om te reageren. De verwachting is daarom dat kruisbandblessures meer te wijden zijn aan het plannen van bewegingen door het brein, dan door (een gebrek aan) spierkracht.
Wanneer je kruisband is gescheurd, is het raadzaam om gelijk te beginnen met revalideren, ongeacht de operatieplannen. Samen met een fysiotherapeut kun je hier mee aan de gang. Je knie is namelijk zeer gezwollen vanaf de eerste uren na de blessure en dit kan wel een paar weken duren. Fietsen en voorzichtige krachttraining kan daar veel bij helpen. Langzamerhand zul je merken dat je steeds meer kan en dat de pijnklachten afnemen. Deze eerste weken van revalidatie zijn essentieel voor het daaropvolgende traject. Als je namelijk kiest voor een operatie, is het belangrijk om daar zo fit en sterk mogelijk in te gaan. ''Better in is better out''. Er zijn verschillende operatietechnieken om een nieuwe kruisband te reconstrueren. Vaak wordt er een nieuwe kruisband gemaakt van je eigen hamstring pees of van de voorkant van je kniepees. Dit zijn keuzes die de orthopeed in overleg met jou maakt.
Je hoeft niet te kiezen voor een operatie. De lange termijn uitkomsten blijken vaak niet anders als je non-operatief herstelt van een kruisband blessure. Deze keuze wordt gemaakt op basis van je leeftijd, geslacht, sportambitie en uiteraard je eigen voorkeur.
Zodra het herstel is gestart, sta ik klaar om je te ondersteunen. De komende 9 tot 12 maanden zullen we intensief werken om je terug te brengen op het niveau waarop jij weer wilt functioneren. We gaan dit geleidelijk opbouwen: van kleine inspanningen op de fiets naar zware plyometrische oefeningen en sportspecifieke trainingen. We besteden niet alleen aandacht aan je knie, maar ook aan je mentale estado. Na een blessure kan springen best angstig zijn, laat staan weer gaan wintersporten of voetballen. Dit mentale aspect is minstens zo cruciaal als de fysieke revalidatie. Daarnaast leer ik je om te voelen wat je lichaam kan en welke signalen het afgeeft, zodat je kunt inschatten wat goed is en wat niet. Op deze manier kun je je knie de rest van je leven goed verzorgen. Daar heeft hij zeker behoefte aan.
Ik help je graag bij het herstellen van kruisband blessure. Neem vooral contact met me op om te vragen wat de mogelijkheden zijn.