Blood Flow Restriction (BFR) training is een nieuwe trainingsvorm die de laatste jaren snel in populariteit toeneemt. Het afknellen van een ledemaat, zodat er minder bloed in en uit kan om er vervolgens keihard mee te trainen is iets wat bij velen vragen zal oproepen. In deze blog ga ik uitleggen wat BFR is, waarom het nuttig kan zijn én ik zal gaandeweg een paar praktische voorbeelden geven van het gebruik.
Een van de meest voorkomende gevolgen van een blessure aan een spier, pees of bot is het verlies van spierkracht en spiermassa (atrofie). Nadat je flink door je enkel bent gegaan moet je een paar dagen kalm aan doen om de enkelbanden te laten herstellen. In die periode kun je dus niet je spieren belasten op het niveau waarop ze voor de blessure belast werden. Op dat moment wordt bijvoorbeeld je kuit al erg snel minder sterk en neemt ook de spiermassa af. Ditzelfde geldt na een kruisbandblessure en -operatie. Je kan je knie de eerste weken nog niet goed belasten vanwege het herstelproces dat bezig is. Je zult ook dan zien dat je quadriceps fors in kracht en massa zullen afnemen.
Beide vormen van atrofie proberen we met allerlei oefenvormen zo veel mogelijk te remmen, maar helaas ontkomen we er meestal niet aan. Te zware spierkrachttraining belemmert namelijk het herstelproces van de blessure. Dit is het moment dat BFR (ook wel Kaatsu of Oclussion training genoemd) nuttig kan zijn. Hierbij train je met ca. 20-30% van je maximale gewicht met setjes van ongeveer 15 tot 20 herhalingen (normaliter train je op 60-70% met 3x10 herhalingen). Dit verlicht de belasting op het gewricht en verlegt de focus meer op spierbelasting.
''Hoe werkt BFR dan?'' Hoor ik je denken. De precieze fysiologische processen zijn nog niet helemaal zeker. Er wordt op het moment nog veel onderzoek gedaan naar het werkingsmechanisme. Om toch een beetje duidelijkheid te scheppen, moeten we eerst snappen hoe spierkracht en spiermassa toenemen (hypertrofie) bij 'normale' krachttraining. De drie factoren die dit beïnvloeden zijn mechanische spanning, metabole stress en spierschade. Met name de laatste twee lijken anders te reageren tijdens BFR dan bij normale krachttraining. Doordat de bloedtoevoer in en uit de spier wordt verminderd, neemt de pH waarde af (verzuring). Dit geeft een grotere vermoeidheidsprikkel aan het lichaam. Door de toenemende verzuring in de spier wordt de training nog zwaarder, omdat de spier minder goed zijn werk kan doen. Dit is de forse toegenomen metabole stress. De verzuring kan nauwelijks worden afgevoerd door het bloed en dus zal er veel spanning in de spier ontstaan. Hierdoor wordt de vermoeidheidsprikkel alleen maar groter. Uiteindelijk zal de spier op maximaal vermogen moeten aanspannen om nog kracht te kunnen leveren. Zoals je ziet, is BFR niet een relaxte training waar je even een paar keer wat bewegingen maakt. Het is hard werken, en je moet goed door de verzuring heen kunnen trainen.
Veiligheid is natuurlijk een belangrijke factor tijdens BFR. Aangezien het nog een relatief nieuwe methode is, wordt er nog erg voorzichtig te werk gegaan. Er zijn een aantal contra-indicaties voor BFR. Dit zijn aandoeningen als hartproblematiek, zenuwschade, hoge bloeddruk, trombose of lymfeproblematiek. Ook tijdens een zwangerschap wordt dit niet gebruikt. Dit is puur omdat we niet zeker weten of het ongewenste effecten teweeg kan brengen. Ook zorgen we er altijd voor dat een arm of been niet volledig afgekneld is. Wanneer de bloedstroom volledig is afgesloten, is er een kleine kans op bloed klontering. Dit is iets wat we uiteraard willen voorkomen. Daarom beperken we de bloedstroom alleen. We testen dit altijd aan de hand van onze meter die op het apparaat zit en we kunnen nog de hartslag testen in de grote teen of duim. Wanneer deze geen hartslag meer geeft, weten we dat de BFR band te strak zit.
Nu we meer kennis hebben over de achtergrond van BFR lijkt het er op dat dit een erg nuttige toevoeging kan zien op een revalidatieproces. Het geeft voor velen de mogelijkheid om al eerder in het proces zwaar te kunnen trainen en dus op lange termijn betere resultaten te boeken.